Blog – Authenticiteit – Jezelf zijn

In het boek ‘Authenticiteit – jezelf zijn en waarom dat ertoe doet’ benoemt auteur Stephen Joseph de 3 stappen naar authenticteit:

  • Ken jezelf
  • Wees de baas over jezelf
  • Wees jezelf

Stephen geeft aan dat velen van ons een masker dragen en bijgevolg een niet-authentiek leven leiden. Authentiek leven vraagt dat we ons bewust zijn van wat er in ons lichaam gebeurt.

Ik ben het eens met Stephen wanneer hij schrijft dat er moed voor nodig is om onszelf recht in de ogen te kijken, bescheidenheid om te accepteren wat we over onszelf leren en discipline om actie te ondernemen. Omdat dit een uitdaging vormt, lijkt het veiliger om met de stroom mee te gaan, niets te veranderen aan een situatie die niet goed voelt en dus door te gaan met niet-authentiek leven.

Wat ik zelf heb ervaren, is dat het soms ronduit beangstigend is om te voelen wat er allemaal gebeurt in het lichaam. Vaak zitten er oud zeer of opgelopen trauma’s verborgen.. Het vraagt veel moed én kundige, zorgzame en hartelijke steun. Het vraagt verbondenheid met en van vrienden of professionals die helpen deze obstakels te overwinnen.

Geweldig vind ik wel dat wanneer je erin slaagt om dieper contact te maken met je lichaam, je als het ware je innerlijke stem of het kompas van je hart – zoals Dr. David Dewulf, oprichter van Instituut voor Aandacht en Mindfulness, dit zo mooi verwoordt – hoort spreken.

Nog even terug naar de 3 stappen naar Authenticiteit

  1. Jezelf kennen gaat over weten wat je leuk vindt en niet leuk vindt, wat jouw talenten zijn en wat jouw werkpunten zijn. Het gaat er om te weten wat er emotioneel binnen in jou en rond jou gebeurt zonder er etiketten op te plakken of er over te oordelen.
  2. De baas zijn over jezelf gaat over het nemen van de verantwoordelijkheid voor jouw keuzes in je leven. Je gaat je fouten niet uit de weg door er jezelf en anderen de schuld van te geven. Je kijkt wat je kan leren uit situaties en je stelt je als het ware in op groei.

Je hoeft je niet aan te passen aan ideeën of meningen van anderen. Je komt tot een eigen oordeel. Je  bent in staat om je wens erbij te horen, te overwinnen, indien dit zou vereisen dat je ontrouw aan jezelf zou zijn. Je bent niet onbevreesd, wel bereid je angst te doorvoelen.

  1. Wanneer je jezelf bent, beschik je over veel zelfkennis, het vermogen om eerlijk en transparant te zijn en je staat voor waar je in gelooft.

 

Heartfulness als hulpmiddel voor authenticiteit

 

Het proces van groei naar authenticiteit gaat gepaard met veel ups en downs.

Misschien lijk je wel op het bloemetje dat tussen de rotsen een weg vindt om te bloeien en te stralen.

Vaak is er veel geduld en vriendelijkheid nodig voor jezelf om de weg naar authentieker leven te bewandelen.

Misschien wil je jezelf wel een training ‘Word je eigen beste vriend’ cadeau doen om jou hierbij te helpen?

Zie voor meer info:

http://aandacht.be/aanbod/i-am-voor-jou/heartfulness-trainingen/

Geïnspireerd door deze Blogpost? Wil je graag jouw verhaal rond authentiek leven delen?

Ik lees het graag!

Hartelijke groet,

Wendi Winnelinckx

Mail gerust: info@wendiwinnelinckx.be