Blog – Authenticiteit: dicht bij jezelf in 3 stappen

“Don’t ask what the world needs. Ask what makes you come alive, and go do it. Because what the world needs is people who have come alive.”

Howard Thurman

De intentie van waaruit ik als therapeute werk, is mensen helpen een authentieker leven te leiden. Authenticiteit vond ik voor mezelf al jaren het fundament van wie ik ben, wil zijn en hoe ik wil leven.

Maar wat is authenticiteit nu precies? Gaat het erom jezelf te kunnen zijn – no matter what?

Laat me dit illustreren met een recent voorbeeld:

Tijdens een workshop intuïtief schilderen had ik behoefte aan overgave en tijd voor reflectie alvorens ik startte met tekenen. Ik voelde me afgeleid door instructies van de workshop begeleiding die me vroeg onmiddellijk iets op papier te zetten.

Na rustig in en uit te ademen,  vroeg ik vriendelijk om tijd en ruimte, wat inhield dat ik de goedbedoelde instructies naast me neerlegde. Even commotie in de groep… Ik hoefde niet te piekeren of het wel OK was wat ik zei – ik voelde gewoon dat ik op papier wou zetten wat er in mij leefde – overgave aan expressie van mijn innerlijke wereld, op een moment en manier die voor mij goed voelde. Enkele uren later was mijn werk klaar – en was ik heel tevreden. Ik kreeg positieve reacties van begeleiding en groepsleden.

1 Resultaat workshop intuïtief schilderen

 

Creatie vraagt diep turen in jezelf. En wanneer je je eigen gevoelens dragen kan, maak je contact met dat bronnetje in jou dat liefde verbindt met kracht. En vind je de moed en onverschrokkenheid om datgene in de wereld te zetten wat je wil. Er ontstaat een flow waardoor net die mensen op je pad komen die jou de volgende stap helpen nemen – niet steeds op de manier die je wenst… Sta je open, dan gebeurt het gewoon. Je hoeft niet urenlang te piekeren over hoe & wat. Het kompas van je hart toont je de weg. Ga jouw weg, zoals alleen jij dat kan!

Hoe doe je dat nu, dicht bij jezelf staan? En hoe behoud je je authenticiteit en vind je een evenwicht met anderen?  In een volgende nieuwsbrief vertel ik je meer over het onderzoek en filosofie van Stephen Joseph, hoogleraar psychologie en gezondheid. Professor Joseph heeft van onderzoek naar authenticiteit zijn levenswerk gemaakt

Authenticiteit in 3 stappen

Op basis van gesprekken uit mijn praktijk en persoonlijke ervaring, geef ik je 3 concrete tips om dichter bij jezelf te komen.

  • Oneindig veel geduld met jezelf
    Hoe leert een kindje lopen? Door keer op keer te proberen – door veel te vallen, en telkens op te staan, door schrammetjes op de knietjes die zacht verzorgd worden.
    Die jonge delen in jou voelen zich veilig om te groeien wanneer je na elke val, keer op

keer weer rechtop staat, met milde blik naar jezelf kijkt en je interne criticus achterwege

  • Wanneer je spanning in je lichaam voelt – ga even zitten of liggen en voel wat er is in je lichaam. Ga zo zorgzaam mogelijk om met jezelf op dat moment. Misschien kan je de gespannen plek masseren of ademen met wat je voelt.
  • Vertel een vertrouwde vriend(in) die mild en oordeelvrij kan luisteren, wat er in jou omgaat.

 

Meer weten?

Meer weten over authenticiteit of heb je hulp nodig om dichter bij jezelf te staan? Contacteer me voor een afspraak